Met een airconditioningsysteem kunt u niet alleen genieten van verkoeling tijdens warme dagen, maar het biedt ook de mogelijkheid tot verwarming. Hoe werkt verwarmen met een airco precies? En wanneer is verwarmen met een airco een goed idee?

Airco verwarmen en koelen 

Een lucht-lucht-warmtepomp, ook bekend als een airco, biedt zowel koel- als verwarmingsfunctionaliteiten. Een airco zorgt er in de zomer voor dat de warme lucht uit uw huis trekt en in de wintermaanden kan dit proces worden omgekeerd. De airco haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om de binnenlucht te verwarmen.  

Wanneer de koude maanden aanbreken, biedt het verwarmingsvermogen van een airco een comfortabele en kosteneffectieve optie om uw huis op een aangename temperatuur te houden. U kunt het hele jaar door genieten van een optimaal binnenklimaat met een airco waarbij verwarming en koeling in één apparaat zitten.  

Voordelen airco verwarming 

Er zijn verschillende voordelen van het verwarmen van uw woning met een airco:  

  • Hoog rendement: efficiënte omzetting van energie voor warmte, wat kostenbesparend is. 
  • Snelle opwarming: de airco-verwarming zorgt voor een snelle overdracht van warmte, waardoor de temperatuur in de kamer snel stijgt. 
  • Koelmogelijkheid: multifunctioneel gebruik gedurende alle seizoenen, met koeloptie in warmere periodes. 
  • Specifieke ruimteverwarming: gerichte controle om alleen de gewenste ruimtes te verwarmen, wat energiebesparing bevordert. 

Nadelen airco verwarming 

Naast alle voordelen zijn er ook een aantal nadelen van het verwarmen met een airco:  

  • Extra stroomverbruik bij koeling: let op de energiekosten wanneer de airco voor koeling wordt gebruikt. 
  • Ruimte nodig voor installatie: overweeg de beschikbare ruimte voor het plaatsen van de airco-apparatuur. 
  • Belang van luchtstroming: zorg voor een goede luchtverspreiding in de ruimte om een gelijkmatige temperatuur te handhaven. 
  • Geluidsniveau: let op het geluidsniveau van de airco, vooral als dit van invloed kan zijn op het comfort. 
  • Rendementsvermindering bij koud weer: wees bewust van verminderde efficiëntie bij lagere temperaturen. 
  • Uitschakeling bij koud weer: in sommige gevallen kan de airco volledig uitschakelen tijdens koud weer, wat gevolgen heeft voor de verwarming. 

Hoe werkt airco als verwarming? 

Een airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. Bij het verwarmen met een airco trekt de buitenunit warmte (energie) aan van de buitenlucht en voert deze toe aan de binnenunit. De binennunit verspreid de warmte in de ruimte. Deze manier van verwarmen is niet gebaseerd op het opwekken van warmte, zoals bij een cv- ketel. Het gaat meer om het verplaatsen van warmte. Zelfs als het buiten vriest werkt deze manier van verwarmen, want er is nog steeds warmte- energie in de lucht aanwezig. De airco moet in de winter alleen harder werken om de warmte aan de buitenlucht te onttrekken.

Met een airco specifieke ruimtes verwarmen 

Een airco is erg geschikt voor het verwarmen van specifieke ruimtes. Wilt u bijvoorbeeld alleen uw werkkamer verwarmen terwijl de slaapkamer of woonkamer niet warm hoeft te zijn? In deze situatie kunt u uw werkkamer het beste verwarmen met een airco.  

Een combinatie van het verwarmen met een airco en een gasgestookte cv-ketel is ook een veel gebruikte combinatie. Met de cv-ketel kan het huis gemakkelijk tot een basistemperatuur worden verwarmd, bijvoorbeeld 19 graden. De airco kan handig zijn om bijvoorbeeld de werkkamer extra bij te verwarmen.

Besparen met een airco 

Verwarmen met een airco kan u helpen gas te besparen, maar het verbruikt wel meer elektriciteit. Het is belangrijk om te controleren of de extra kosten voor elektriciteit lager zijn dan wat u bespaart door minder gas te gebruiken. Zo kunt u bepalen of het gebruik van de airco als verwarming voor u financieel voordelig is. 

Welke type airco’s zijn er? 

Verschillende airconditioners, zoals mobiele, split-unit, en monoblock varianten, bieden diverse koeloplossingen. Mobiele airco’s zijn draagbaar en geschikt voor kleinere ruimtes, terwijl split-unit systemen efficiënter zijn en ideaal voor grotere ruimtes. Monoblock airco’s zijn eenvoudig te installeren maar hebben doorgaans een lagere koelcapaciteit. Bij de keuze is het ook belangrijk om naar de Coëfficiënt van Prestatie (COP) te kijken, waarbij hogere waarden duiden op energiezuinigheid. Voor wie zowel wil koelen als verwarmen, is een split-unit airco met warmtepomp een veelzijdige optie, geschikt voor het hele jaar door gebruik. De juiste keuze hangt af van specifieke behoeften en de eigenschappen van de ruimte. 

Meerdere ruimtes verwarmen met airco

Wanneer u alleen één ruimte wilt verwarmen, is een single split airco of een monoblock airco het meest geschikt. Voor het verwarmen van twee ruimtes is een multisplit airco een beter optie. Echter, in sommige situaties is het handiger om twee afzonderlijke single split airco’s of monoblock airco’s te kiezen, bijvoorbeeld als de twee ruimtes aan verschillende zijden van het huis liggen.  

Energielabel airco 

Om verschillende airconditioners met elkaar te vergelijken, kunt u het beste kijken naar het energielabel. Hierop vindt u gedetailleerde informatie over zowel het koel- als warmtevermogen en het geluidsniveau van zowel de binnen- als buitenunit. Op het energielabel staan de prestaties van de airco en stelt u in staat om op een overzichtelijke manier de efficiëntie en geluidskenmerken van verschillende modellen te beoordelen voordat u een weloverwogen keuze maakt. 

Ontdek de verwarmingsmogelijkheden met de Aircomakelaar 

Geniet van comfortabele warmte in uw woning door te kiezen voor onze airco’s.  Wilt u meer weten over verwarmen met airconditioning in huis? Neem contact met ons op via telefoon op 036 78 54 72 9 of stuur een e-mail naar info@aircomakelaar.nl. Ons team staat klaar om u te informeren en te assisteren bij het creëren van een aangenaam en warm binnenklimaat.

Neem contact op!

We komen graag met u in contact om u te voorzien van passend advies. Stel hiernaast uw vraag aan de Aircomakelaar!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×